Lemmy Lives (A Motörhead Memorial) - Fluor, Amersfoort 20 januari 2017

bands:
Snake Bite Love
Deat Alley & Guests
Ian Fraser Kilmister, beter bekend als Lemmy, overleed op 28 december 2015. De basgitarist en zanger was vooral bekend als oprichter en frontman van de heavy metalband Motörhead. Een jaar na zijn dood werd er op initiatief van de Effenaar een speciaal evenement rondom de overlijdensdatum van Lemmy bedacht. In de laatste week van december werd "Lemmy Lives: a Motörhead Memorial" op vier verschillende poppodia georganiseerd. Dit was zo'n succes dat er nog vier optredens in januari bijkwamen.

Lemmy Lives kreeg op 27 december in de Neushoorn (Leeuwarden) de premičre, de dagen erna volgden Hedon (Zwolle), Patronaat (Haarlem) en De Effenaar (Eindhoven). Begin januari kwam er een vervolg in Metropool (Hengelo) en Volt (Sittard). Afgelopen weekend waren de laatste twee optredens. Vrijdagavond stond het grote gezelschap in het Amersfoortse Fluor om een dag later te eindigen in Victorie (Alkmaar).

De Nederlandse metalformatie Death Alley, bekend van de Hawkwind-cover 'Motörhead', viel de eer ten deel om dit tot uitvoering te brengen en werd tijdens deze optredens bijgestaan door een groot aantal Nederlandse rockmuzikanten. Door verplichtingen met hun eigen bands werden niet alle shows in dezelfde samenstelling afgewerkt. Zo ontbraken in Fluor Charlotte Wessels (Delain) en Ryanne van Dorst (DOOL). Maar met Marcela Bovio (Stream of Passion) en Kiki Weerts & Janneke de Jong, bekend van Malle Pietje en de Bimbo's en tegenwoordig in de meidenband De Giletjes, werden meer dan adequate vervangsters gevonden.In Fluor presenteerde rockmascotte Dikke Dennis de avond. Support act Snake Bite Love begon met een akoestische set van een half uur. Snake Bite Love is een akoestische Motörhead tribute gevormd door studenten van de Metal Factory. Het vijftal heeft de obscure nummers van deze pionierende rock'n'roll band in een nieuw jasje gestoken zoals geen enkele Motörhead fan zich deze nummers kan bedenken.

Snake Bite Love verrast met songs als 'Poison' en 'Lost in the Ozone' maar ook de klassieke rustige nummers zoals 'Don't let daddy kiss me'. De band bestaande uit Micky Huijsmans (End of the Dream), Remco Schouten, Siebe Sol Sijpkens, Wouter Macaré & Jitse Zonneveld kwam verrassend voor de dag met hun akoestische nummers afkomstig uit de bagage van Lemmy en Motörhead.

Death Alley was daarna aan de beurt en tapte zoals te verwachten viel uit een ander vaatje. Ze openen met het nummer 'Motörhead' dat oorspronkelijk afkomstig is van Hawkwind, de band waar Lemmy in de jaren 70 deel van uitmaakte. Met het volgende 'Shine' ging het pas goed los, waarna Marco Roelofs (De Heideroosjes/Stavast) met 'Iron Fist' en 'Ramones' de zaal echt liet ontploffen. Met een flinke moshpit was de toon voor de rest van de avond meteen gezet.Voor iedere gastmuzikant waren drie nummers weggelegd. Zo zagen we achtereenvolgens Kiki Weerts & Janneke de Jong, Dave Vermeulen (Voltage), Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock), Marcela Bovio en Janneke Nijhuis (The Deaf) ten tonele verschijnen.

Het repertoire van Motörhead, veel bekende krakers en een paar minder bekende songs knalden vol overgave uit de speakers. Aan het eind van de set zaten de echte knallers met 'Ace of Spades', 'Killed By Death' en het supersnelle 'Overkill'.

In de toegift volgde nog een lekker lange versie van Hawkwind's grootste hit "Silver Machine" voordat Dikke Dennis zijn T-shirt uitdeed en de microfoon pakte. Als slotakkoord kwam er natuurlijk nog 'Schoppenaas ('Ace of Spades') die de zaal nog eenmaal flink op zijn grondvesten deed schudden. We kunnen terugzien op een heerlijke avond die heeft laten zien dat Lemmy Lives alle ingrediënten in zich heeft om tot een succesvol jaarlijks terugkerend evenement uit te groeien.
EuroClix

Snake Bite LoveFacebook

EuroClix

Death Alley & GuestsWebsiteFacebook

EuroClix